-
MEVSİMİNE GÖRE SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİ NEDEN ÖNEMLİDİR?
-
Günaydın Sevgili Dostlarrr;
Bugünün Konusu: Mevsime göre Sebze ve Meyve tüketimi neden önemlidir?
Geçmişte, meyve ve sebzeleri şimdiki gibi her an bulabilmek pek mümkün değildi. Her birinin bir mevsimi vardı. Artık hemen her meyve ve sebze, her mevsim tezgahlarda bulunabiliyor.
Mevsiminde yetişen sebze ve meyveler hem daha lezzetli, hem daha sağlıklıdır. Doğal olarak yetiştirildiği ve doğal yolla olgunlaştıkları için vitamin ve mineral açısından zengindirler ve daha lezzetli olurlar. Ayrıca, fiyat olarak da daha ekonomiktirler.
Mevsiminde yetişen sebze ve meyveler besin değerleri açısından daha zengindir ve besleyici özellikleri daha yüksektir. Örneğin; kışın toplanan ıspanakla yazın toplanan arasında C vitamini içeriği açısından üç kat fark saptanmıştır. Öte yandan, yerel ürünler uzaklardan gelenlerden hem daha taze hem daha diridirler.
Unutulmamalı ki her mevsimde toprak, hava ve değişen iklim koşullarına göre bedenimizin farklı ihtiyaçları doğuyor, bu yüzden doğanın mükemmel uyumuna karşı çıkmamak gerekiyor.
İpucu: Sebze ve meyveleri mevsiminde konserve yapabilir ya da derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu sayede, mevsiminde yetişmiş sebze ve meyveleri istediğiniz zaman tüketebilirsiniz.
Kış Meyve ve Sebzeleri
ARALIK
Sebzeler: Karalahana, Havuç, Karnabahar, Bal Kabağı, Ispanak, Yerelması, Brüksel Lahanası, Pazı, Kereviz, Pırasa, Brokoli
Meyveler: Elma, Portakal, Mandalina, Ayva, Nar, Greyfurt, Muz, Trabzon Hurması, Kivi, Kestane
OCAK
Sebzeler: Lahana, Brüksel Lahanası, Pazı, Kereviz, Havuç, Karnabahar, Pırasa, Bal Kabağı, Pancar, Ispanak, Kara Turp, Kırmızı Turp, Brokoli
Meyveler: Elma, Muz, Portakal, Mandalina, Ayva, Nar, Greyfurt, Kestane
ŞUBAT
Sebzeler: Hindibağ, Frenk Soğanı, Pırasa, Kırmızı Turp, Kereviz, Lahana, Brüksel Lahanası, Pazı, Havuç, Karnabahar, Bal Kabağı, Pancar, Ispanak, Turp, Brokoli
Meyveler: Elma, Muz, Portakal, Mandalina, Ayva, Nar, Greyfurt, Kestane
İlkbahar Meyve ve Sebzeleri
MART
Sebzeler: Pancar, Havuç, Kuşkonmaz, Turp, Ispanak, Brokoli, Marul, Roka, Biberiye, Nane, Maydanoz, Tere
Meyveler: Muz, Elma, Limon, Mandalina
NİSAN
Sebzeler: Kuşkonmaz, Enginar, Bezelye, Bakla, Havuç, Roka, Taze Sarımsak, Biberiye, Nane, Maydanoz, Tere, Taze Kekik, Taze Soğan
Meyveler: Limon, Çağla
MAYIS
Sebzeler: Kuşkonmaz, Bezelye, Enginar, Bakla, Semizotu, Madımak, Ebegümeci, Arpacık Soğanı, Marul, Roka, Soğan, Sarımsak, Biberiye, Nane, Maydanoz, Tere
Meyveler: Yeşil Erik, Çilek, Dut
Yaz Meyve ve Sebzeleri
HAZİRAN
Sebzeler: Enginar, Bezelye, Bakla, Semizotu, Salatalık, Taze Patates, Taze Fasulye, Yeşil Biber, Patlıcan, Dolmalık Biber, Domates, Kabak, Rezene, Sivri Biber, Üzüm Yaprağı, Çalı Fasulyesi, Marul, Soğan, Sarımsak, Dereotu, Fesleğen, Biberiye, Nane, Maydanoz, Tere
Meyveler: Yeşil Erik, Çilek, Kiraz, Kayısı, Şeftali, Dut, Vişne, Mürdüm Eriği
TEMMUZ
Sebzeler: Kabak, Semizotu, Salatalık, Patates, Taze Fasulye, Yeşil Biber, Patlıcan, Dolmalık Biber, Domates, Börülce, Bezelye, Sivri biber, Taze Sarımsak, Mısır, Soğan, Sarımsak, Dereotu, Fesleğen, Biberiye, Nane, Maydanoz, Tere
Meyveler: Kiraz, Vişne, Şeftali, Karpuz, Kavun, Sarı Erik, Karpuz, Ahududu, Kayısı, Mürdüm Eriği
AĞUSTOS
Sebzeler: Kabak, Semizotu, Salatalık, Taze Fasulye, Yeşil Biber, Patlıcan, Dolmalık Biber, Domates, Börülce, Bamya, Kırmızı Biber, Mısır, İç Bakla, Soğan, Sarımsak, Dereotu, Fesleğen
Meyveler: Vişne, Şeftali, Karpuz, Kavun, Mısır, Üzüm, Mürdüm Eriği, Dut, Böğürtlen, İncir, Kırmızı Erik
Sonbahar Meyve ve Sebzeleri
EYLÜL
Sebzeler: Havuç, Salatalık, Taze Fasulye, Yeşil Biber, Patlıcan, Dolmalık Biber, Domates, Börülce, Bamya, Kırmızı Biber, Mantar, Mısır, Kabak, Soğan, Dereotu, Fesleğen, Biberiye, Nane, Maydanoz, Tere
Meyveler: Şeftali, Karpuz, Kavun, Üzüm, Mürdüm Eriği, İncir, Kızılcık
Kuruyemişler: Taze Ceviz, Fındık
EKİM
Sebzeler: Havuç, Salatalık, Yeşil Biber, Patlıcan, Domates, Kırmızı Biber, Mantar, Yerelması, Lahana, Pırasa, Karnabahar
Meyveler: Nar, Üzüm, İncir, Kızılcık, Armut, Kestane
Kuruyemişler: Fındık, Ceviz
KASIM
Sebzeler: Lahana, Kereviz, Havuç, Karnabahar, Pırasa, Ispanak, Balkabağı, Yerelması, Pazı, Marul, Roka, Soğan, Biberiye, Nane, Maydanoz, Tere
Meyveler: Portakal, Ayva, Nar, Greyfurt, Armut, Trabzon Hurması, Muz, Kivi, Mandalina, Kestane