Şahıs Şirketi Nedir? Kurulumu, Sorumlulukları ve Avantajları

Daha fazla eğitim görmek için abone olun!

Şahıs şirketi, bir veya çok kişi olmamak kaydıyla ortaklıkların kurulduğu ticaret faaliyeti yürütebilmek amacı güden şirketlere denir. Ortakların aldığı sorumluluklar sınırsızdır. Tüzel kişi olarak ticarete girebilen şahıs şirketleri ortaklık payı bakımından bazı şartları olan şirketlerdendir. Bunun sebebi ortaklık payını isteğe göre devredememekten kaynaklanır. Payı devredilmek için bütün ortakların teker teker onayı gereklidir. Payın devri için ortaklardan gereken onay alınmazsa devir işlemi gerçekleşemez. Şahıs şirketlerinde ortaklar şirkete ait kârlardan olduğu kadar borçlardan da sorumludur. Şirket ortakları şirkete ait borçlarını mal varlıkları ile ödemek zorunda kalabilir. Bunun sebebi şirkete karşı sınırsız sorumluluğu olmasıdır. Şahıs şirketi türleri üçe ayrılır. 

• Kollektif Şirketler: Gerçek kişilerin kurduğu kollektif şirketlerde ortakların sınırsız sorumluluğu olur. Şirketin kurulma amacı ticaret yapmaktır.

• Komandit Şirket: Sözleşme ile kurulan ortaklı komandit şirketler genel olarak ticaret yapan şirketlerin veya işletmelerin unvanını kıllanmak için kurulur. Komandit şirketlerin ortaklarının bir kısmının sorumlulukları sınırsız iken bir kısmının sorumluluğu sermaye kadardır. Batma ihtimalinde yalnızca sermayeleri kadar zarara uğrarlar. 

• Adi Şirket: Adi şirketler tüzel kişi olarak geçmez. Şirket sahibinin varlığı kadar varlığı vardır. 

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?

Şahıs şirketleri aşağıdaki adımlar takip edilerek kurulabilir. 

• Bir serbest muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşma yapılır. Bu adımdan sonra bu mali müşavir ile çalışılacaktır. İlerleyen süreçlerde mali müşavirinizi veya muhasebecinizi değiştirme imkânınız da vardır. 

• Şirketi kurmak için yapılan işlemleri mali müşavir yapacaktır. 

• Şirketin kurulması için imza sirküsü, şirketin adresi, tapunun veya kiranın kontratı, nüfus cüzdanı ve şirket sahibinin ikametgâh bilgisi gereklidir. Mali müşavir bu bilgileri isteyerek sisteme işler. 

• Şahıs şirketi kurmak için başvuru yapılır.

• Vergi memurlarının yoklama süreci başlar. 

Bu adımlar gerçekleştikten sonra şirketin yoklama tutanağı düzenlenir. Gün içinde şirketin vergi levhasına ulaşılabilir. Şahıs şirketini kurduktan sonraki adım şirketin sektörüne ait odalara girilebilir BAĞ-KUR veya SGK işlemleri halledilebilir. 

Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti Ne Kadar?

Şahıs şirketi kurma maliyeti ortalama olarak şöyledir. Muhasebeciye verilen ücret ortalama 180-300 TL’dir. Muhasebecinin vekâlet ücreti 150 TL, imza beyannamesi 100 TL, damga vergisi 50 TL, iş yeri açma ücreti ortalama olarak 400 ile 1000 TL arasıdır. Fotokopi ücretleri ve kira bedeli bölgeden bölgeye ve ihtiyaca göre değişiklik gösterir. Mali ve hukuki danışmanlıklar da bürodan büroya değişiklik gösterebilir.

Şahıs Şirketinin Avantajları Nelerdir?

• Kademeli olarak gelire oranla vergi sistemi vardır. Gelire göre vergi ödenmektedir.

• Bu şirket türünün maliyeti, diğer şirket türlerine göre daha azdır.

• Çok kısa sürede faaliyete geçebilir. 2 gün içerisinde işbaşı yapabilirsiniz.

• Kapanış işlemi için 1 günün yeterli olması.

• Defter tasdik ücretlerinin daha uygun fiyatlı olması.

• Muhasebeci ve mali müşavir ücretlerinin daha az olması

Şahıs Şirketinin Dezavantajları Nelerdir?

• Kredi çekerken diğer şirket türlerinin değeri daha yüksektir.

• Vergi oranı değişkendir. Diğer şirket türlerinde bu kadar değişkenlik yoktur.

Girişimciler Tarafından Neden Şahıs Şirketi Tercih Edilir?

Kurulumun kolay olması, kısa sürede kurulması ve düşük maliyetler ile kuruluyor olması genç girişimcilerin tercihini etkilemektedir. Şahıs şirketi türü, diğer şirket türlerine göre daha basit yapıda olduğu için sıkça tercih edilmektedir.

Şahıs Şirketi Tüzel Kişilik Sahibi Olur Mu?

Komandit şirket türünde ise hissedarlar arasından bir tanesi tüzel kişiliğe sahip olabilir. Eğer, şirket türü adi şirketse gerçek kişi tarafından kurulmalıdır.

Kimler Şahıs Şirketi Kurabilir?

18 yaşını doldurmuş herkes şahıs şirketi kurabilir. Hukuken devlet memurlarının şirket kurma yetkisi yoktur. Devlet memurluğu dışında ergin her vatandaşın şahıs şirketi kurma hakkı vardır. Sigortalı bir çalışan olmak şahıs şirketi kurmaya engel değildir. 

Şahıs Şirketi Vergi Levhası Olur Mu?

Şahıs şirketlerinin vergi levhası olur. Şirket sahipleri, şirketin kurulduğu gün içinde vergi levhalarını alabilir. 

Şahıs Şirketi Sahibi Olan Bir Kişi Hangi Vergi Türlerini Öder?

Şahıs şirketi ödenecek  vergiler aşağıdaki gibidir;

• Stopaj vergisi

• Katma değer vergisi diğer bir adı ile KDV

• Damga vergisi

• Gelir vergisi

• Geçici vergi

Şahıs Şirketi Sahibinin Bağkur’lu Olması Şart Mı?

Hayır, şahıs şirketi sahibi eğer başka bir yerde çalışıyorsa ve SGK ise Bağkur’lu olması şart değildir çünkü hali hazırda sigortalıdır. Eğer, kişinin hiçbir sigortası yoksa bu kişinin Bağkur’lu olması şarttır. Şahıs şirketi için BAĞKUR zorunluluktur. Bu zorunluluk SSK’lı olanlar için geçerli değildir.

Şahıs Şirketi Kurmak Mantıklı Mı?

Yeni bir girişim yapıyorsanız ve bu bağlamda da geliriniz az ise ilk etapta şahıs şirketi kurmak oldukça mantıklıdır. Düşük maliyetler ile girişimcileri fazla zorlamayan yapısı ile tercih edilen şahıs şirketi, girişimin ilk aşamasında kurulmalıdır. Kazanç ve çalışan sayısı arttıkça diğer şirket türlerine geçiş yapabilirsiniz.

Şahıs Şirketi Açmak Riskli Mi?

Şahıs şirketi, diğer şirket türlerine göre en risksiz ve en kolay olanıdır. Bu nedenle de şahıs şirketi açmak riskli değildir. Kişiler, kazanç elde ediyorsa vergilendirmek için şahıs şirketi açmak zorundadır. Her işte olduğu gibi girişimde de riskler olabilmektedir.

ÜLKÜ HÜR HAKKINDA

Ülkü Hür henüz ilkokul öğrencisi iken okuduğu kitaplar ve yağ tenekelerine ektiği reyhanları satarak başladığı girişimcilik serüvenine, 2017 yılında kurduğu Türkiye’nin en büyük dijital girişim platformu ve kadın oluşumu ‘Girişimci Kadınlar Grubu’ ile devam ediyor. Ülkü Hür, binlerce kadının markasını oluşturması, işini geliştirmesi ve hedefine ulaşması için verdiği eğitimler, seminerler ve atölyeler ile kadınların girişimcilik hayallerini gerçekleştirmesine öncülük ediyor

Bu makaleler de ilginizi çekebilir

Mail Bültenimize Kaydolun Ücretsiz Bonuslardan Haberdar Olun!

Online kurslarımızda güncellemeye gidildiğinden canlı yayın tarihlerimiz henüz belirlenmemiştir. Eğitimlerimizi ve canlı yayın tarihlerimizi anında öğrenmek için mail bültenimize kaydolun.

Ülkü Hür Kimdir?

Ülkü Hür henüz ilkokul öğrencisi iken okuduğu kitaplar ve yağ tenekelerine ektiği reyhanları satarak başladığı girişimcilik serüvenine, 2017 yılında kurduğu Türkiye’nin en büyük dijital girişim platformu ve kadın oluşumu ‘Girişimci Kadınlar Grubu’ ile devam ediyor. Ülkü Hür, binlerce kadının markasını oluşturması, işini geliştirmesi ve hedefine ulaşması için verdiği eğitimler, seminerler ve atölyeler ile kadınların girişimcilik hayallerini gerçekleştirmesine öncülük ediyor.

Ülkü Hür, kadınların girişimcilik yoluyla güçlenmesi, iş dünyasında temsil edilmeleri ve kadın girişimciliğinin ve ekosistemin gelişmesi için sürdürdüğü çalışmalarla kadınların hayatlarına dokunmaya devam ediyor.

Fotoğraf çekmeyi, gezip keşfetmeyi ve fikir üretip, uygulamayı çok seven Ülkü Hür evli ve bir kız çocuğu annesidir.

Girişimci Kadınlar Grubu kurucusu Ülkü Hür, verdiği eğitimlerin yanısıra Girişimci Kadınlar Akademisinin de kurucusudur. Ülkü Hür Girişimci Kadınlar Grubunun sesi olarak birçok etkinlikte konuşmacı olarak yer almaktadır.