Takım ruhu, belirli bir hedef doğrultusunda, aynı görüşü savunan birey ya da gruplarca oluşturulan ortak paydadır. Bireylerin, ben bilincini bir yana bırakıp kolektif düşündüğü ve hareket ettiği durumlar takım ruhunu yansıtmaktadır. Takım ruhunun sağladığı ortak payda güven ortamını oluşturur ve ekibin üyeleri de bu takım ruhunu benimsediği taktirde rekabetçi bir ortam yerine paylaşımcı bir ortam oluşur.
Takım Ruhu Nasıl Oluşturulur?
Takım ruhu şu şekilde oluşturulur:
- Aynı düşünceyi savunan ve birbirleri arasında iletişimi kuvvetli insanlar bir araya gelir.
- Bir araya gelen bireyler arasında herkes belirli görevler üstlenir.
- Ardından ortak amaçlar ve düşünceler ortaya atılır.
- Düşüncelerin herkese uygun olması halinde güvenli bir ortam oluşur ve teşvik edici yöntemler izlenir.
Takım Ruhunun Faydaları Nelerdir?
Takım ruhunun faydalarını şu şekilde sıralayabilmek mümkündür:
- Bireyler arasındaki güveni arttırmaktadır.
- Dayanışma için uygun ortam oluşur ve yapılması planlananlar daha hızlı gerçekleşebilir.
- Bireyin motivasyonu artar.
- Takım ruhuna sahip farklı bireyler arasında farklı görüşler ortaya çıkar ve bu da çeşitliliği sağlar.
- Hedeflerin belirlenme süreci belirli bir sisteme oturur.
- Bireylerin sosyalleşmesine olanak sağlar, birey yalnızlık yaşamaz.
- Eğer takım ruhu, iş yerinde oluşturulmuşsa takım ruhu şirketin başarısının artmasına öncülük eder.
- Güvenli bir ortam sağlanır.
Takım Ruhu İfadesi İle Anlatılmak İstenen Nedir?
Takım ruhu ifadesiyle anlatılmak istenen, biz bilinci kavramının ve ortak amaçların insanları nasıl bir araya getirebileceğinin gösterilmesidir. Takım ruhu ifadesiyle aynı zamanda bütünlük, uyum ve dayanışma örneklerini bir arada görürüz. Şirketlerde oluşturulan takım ruhu, onların diğer şirketlerin önüne geçmesi için önemli bir adımdır. Bu ifadeyle vurgulanan diğer bir açıklama ise kişilerin ortak başarılara imza atmasıdır. Başarı yolunda izlenecek yol takım ruhunu ortaya koyar ancak başarıyı birlikte elde etmek bu ifadeye daha güçlü bir örnek teşkil eder.
Takım Ruhu Örnekleri
Takım ruhuna verilebilecek örnekler şu şekildedir:
- Bir A firmasında çalışan bireyler, birbirinden habersiz hareket ediyor ve çelişiyor, ancak B firmasındaki bireyler birbirinden haberdar ve dayanışma içinde çalışıyorlar. A firmasında bir takım çatışmaların gözlemlenmesi muhtemeldir ancak B firmasında takım ruhu örneği sergilenmiş olur.
- Bir spor müsabakasında aynı takım ruhuna sahip bireyler aynı sevinci, hüznü ve heyecanı yaşar. Bu ortak duygu onları birleştirir ve takım ruhunu ortaya koyar.
- Yabancı bir ortamda ortak kültürü paylaşan bireyler, bulundukları bölgede aynı amaç doğrultusunda toplandıklarında karşılıklı oluşan bu güven ortamı da takım ruhuna örnektir.
Takım Ruhu Neden Önemlidir?
Takım ruhu, bireyler arası iletişimi, paylaşımı ve dayanışmayı arttırır, kişiyi yalnızlık duygusundan kurtarır ve kendini içinde bulunduğu gruba ait hissettirir. Bu sebeplerden ötürü önemli olabileceği gibi aynı zamanda oluşan bu takım ruhu, motivasyonu da arttırır ve başarıyı beraberinde getirir. Şirketlerde bulunan takım ruhu, işçilerin ve işverenlerin arasındaki bağı güçlendirir, şirketinde takım ruhuyla çalışan birey herhangi bir psikolojik şiddete maruz kalmadan rahatça işini yapabilir.
Takım Dayanışması Nedir?
Takım dayanışması, aynı ekip ruhuna sahip bireyler arasında kolektif olarak oluşan paylaşım ve yardımlaşmadır. Takım dayanışması üzerine pek çok araştırma yapılmıştır, bu araştırmalar genellikle sporda, şirkette veya aynı kültür paydasında bulunan bireyler üzerinedir. Sporda takım dayanışması, aynı spor takımını tutan bireylerin birbirlerinin ihtiyaçlarını gidermesi üzerineyken aynı zamanda özerklik algısının da geliştiği gözlemlenmiştir. Şirketlerde yapılan araştırmalarda da gözde görülür başarılar elde edildiği tespit edilmiştir. Tüm bunlar doğrultusunda grup çalışmasının önemini vurgulamak mümkündür, yukarıda da değinildiği üzere bu türden yardımlaşmalar başarılı bir grup çalışması sonucu oluşur.