Kendi Evimi Home Ofis Olarak Kullanabilir Miyim?

Daha fazla eğitim görmek için abone olun!

Evi home ofis olarak kullanmak son zamanlarda özellikle online ticaret yapan kişi ve kuruluşlar tarafından tercih edilen bir yöntem haline geldi. Ayrıca bir iş yeri kirası ödememek için home ofis kapsamında çalışmak isteyenlerin uyması gereken bazı şartlar bulunuyor. 

Her iş alanında evden çalışarak home ofis şeklinde bir ofise sahip olmak mümkün değil. Bir örnekle açıklamak gerekirse bir mali müşavir home ofis şeklinde çalışamaz. Daha açık bir ifade ile limited şirket olmamanız da gerekir. Kendi evini home ofis olarak kullanabilecek bazı meslek grupları; 

• E-ticaret ile uğraşan şahıs şirketleri

• Web sitelerinden ve benzeri sosyal medya platformlarından reklam geliri elde edenler 

• Sosyal medya kanalları üzerinden satış yapan şahıs şirketleri

• Serbest meslek sahipleri (Yazar, danışman, yönetmen vs.)

• Dropshipping yapanlar

• Mobil uygulama üzerinden kazanç elde edenler

• Komisyon geliri elde edenler

Ev Adresini İş Adresi Olarak Gösterebilir Miyim?

Evet. Ev adresini iş adresi olarak gösterebilmek için mutlaka şahıs şirketi olmak gerekir. Anonim ve limited şirketler bünyesine giren firmaların kendilerine ait resmi bir iş yeri adresi olmalıdır. Bu adres ev adresi ile aynı olmamalıdır. 

Günümüzde genellikle serbest meslek sahipleri ve online yollardan kazanç elde eden kimseler tarafından ev adresi iş adresi olarak gösterilebilmektedir. Her meslek grubunun ev adresini iş adresi olarak göstermesi mümkün değildir. 

Ev adresinin iş adresi olarak gösterilmesi halinde elektrik, su gibi giderlerin sadece yarısı gider olarak gösterilebilir. Kiranın ise tamamı gider olarak gösterilebilir. Ev size aitse herhangi bir kira gideri göstermeniz mümkün olmayacaktır. 

Home Ofis Kira Stopajı

Home ofis kira stopajı ödenen brüt kira üzerinden yapılmaktadır. Yaşam alanının tamamı kullanılmasa dahi ödenen kiranın tamamı üzerinden %20’lik bir stopaj vergisi alınmaktadır. %20’lik oran dönemsel olarak ekonomik sebepler kapsamında indirilip yükseltilebilir.  

Kira stopajı, devlet tarafından yapılan kaynaktan kesintidir. Daha açık bir ifade ile devletin kira üzerinden aldığı bir tür vergidir. Gelir vergisinin 94.maddesinde yer alan bilgiye göre ticari olarak kullanılan bir yerin kirasının %20’si stopaj olarak devlete ödenmelidir. Bu noktada kiradan stopaj vergisi alınması için ticari faaliyet gösterilmesi mecburidir. 

Home ofis, şahıs şirketi kurmak isteyenlerin de tercih ettiği ticari düşük maliyetleri ile göz önünde olan bir ofis açma şeklidir. Home ofis üzerinden faaliyet gösterebilecek grupları yukarıda maddeler halinde inceleyebilirsiniz.  

Ev Kirasında Stopaj Var Mı? 

Ev kirasında stopaj yoktur. Ev yaşam alanı olarak barınmak ve konaklamak için kiralanan bir alandır. Home ofis olarak kullanılmadığı sürece ev kirasından stopaj alınır. Stopaj oranı güncel olarak %20’dir. Evinizi home ofis olarak kullanmadığınız sürece vergi ödemeniz gerekmez. 

Stopaj alınırken ev kirasından değil iş yeri kirasından alındığını da söylemek gerekir. Devletin oturduğunuz evden stopaj vergisi alması için mutlaka evin home ofis olarak görünmesi gerekir. 

Home Office şahıs şirketi kurmak isteyenlerin düşük gider ile açılış yapmak için başvurdukları bir yöntemdir. Ayrıca bir ofis kirası ödemeden evlerinden çalışarak ticaret dünyasına girmek isteyenlerin ilgili meslek grubu uygun olması halinde tercih ettikleri bir yoldur.

ÜLKÜ HÜR HAKKINDA

Ülkü Hür henüz ilkokul öğrencisi iken okuduğu kitaplar ve yağ tenekelerine ektiği reyhanları satarak başladığı girişimcilik serüvenine, 2017 yılında kurduğu Türkiye’nin en büyük dijital girişim platformu ve kadın oluşumu ‘Girişimci Kadınlar Grubu’ ile devam ediyor. Ülkü Hür, binlerce kadının markasını oluşturması, işini geliştirmesi ve hedefine ulaşması için verdiği eğitimler, seminerler ve atölyeler ile kadınların girişimcilik hayallerini gerçekleştirmesine öncülük ediyor

Bu makaleler de ilginizi çekebilir

Mail Bültenimize Kaydolun Ücretsiz Bonuslardan Haberdar Olun!

Online kurslarımızda güncellemeye gidildiğinden canlı yayın tarihlerimiz henüz belirlenmemiştir. Eğitimlerimizi ve canlı yayın tarihlerimizi anında öğrenmek için mail bültenimize kaydolun.

Ülkü Hür Kimdir?

Ülkü Hür henüz ilkokul öğrencisi iken okuduğu kitaplar ve yağ tenekelerine ektiği reyhanları satarak başladığı girişimcilik serüvenine, 2017 yılında kurduğu Türkiye’nin en büyük dijital girişim platformu ve kadın oluşumu ‘Girişimci Kadınlar Grubu’ ile devam ediyor. Ülkü Hür, binlerce kadının markasını oluşturması, işini geliştirmesi ve hedefine ulaşması için verdiği eğitimler, seminerler ve atölyeler ile kadınların girişimcilik hayallerini gerçekleştirmesine öncülük ediyor.

Ülkü Hür, kadınların girişimcilik yoluyla güçlenmesi, iş dünyasında temsil edilmeleri ve kadın girişimciliğinin ve ekosistemin gelişmesi için sürdürdüğü çalışmalarla kadınların hayatlarına dokunmaya devam ediyor.

Fotoğraf çekmeyi, gezip keşfetmeyi ve fikir üretip, uygulamayı çok seven Ülkü Hür evli ve bir kız çocuğu annesidir.

Girişimci Kadınlar Grubu kurucusu Ülkü Hür, verdiği eğitimlerin yanısıra Girişimci Kadınlar Akademisinin de kurucusudur. Ülkü Hür Girişimci Kadınlar Grubunun sesi olarak birçok etkinlikte konuşmacı olarak yer almaktadır.