Kendine ait evi olan ev hanımı, evinin büyüklüğü 200 metrekareyi geçmediği takdirde emlak vergisi ödemekle yükümlü değildir. Normal şartlarda herhangi bir yerden sahip olunan gayrimenkul, arsa veya iş yeri gibi tapular için emlak vergisi ödemek zorunludur. Ancak bu vergi, bazı kişilere muaf olabilmektedir.
Ev Hanımı Emlak Vergisi Muafiyet Şartları
Emlak vergisinden muaf olabilmek için gerekenler şöyledir:
- Herhangi bir yerden gelirinin olmaması
- Başka bir gayrimenkulünün olmaması
- Gayrimenkul büyüklüğünün 200 metrekareden büyük olmaması
- Alınan gayrimenkulün mevsimlik olarak değil daimi olarak ikamet edilecek olması
Bu belgeleri içeren dilekçede aynı zamanda başvurulan yerin ada ve parsel numarası, adres bilgileri ve binaya ait vergi sicil numarası yer almak zorundadır. Başvuru sahibi ev hanımına ait aktif olarak sigortalı olmadığı belge de Sosyal Güvenlik Kurumundan alınarak dilekçeye eklenmelidir.
Kadınlar Emlak Vergisi Öder Mi?
Kadınlar emlak vergisi öder. Emlak vergisini kadınların ödememesi gibi herhangi bir pozitif ayrımcılık yoktur. Her vatandaş gibi kendine ait evi, arsası, iş yeri olan kadınlar emlak vergisi ödemekle mükelleflerdir.
Eşi Çalışan Ev Hanımı Emlak Vergisi Öder Mi?
Eşi çalışan ev hanımları emlak vergisi ödemeyebilir. Ev hanımlarının kendi üzerlerine olan evler için emlak vergisi ödeme muafiyeti söz konusudur. Eşi çalışan ev hanımları da bu muafiyetten yararlanabilir. Ev hanımları gerekli şartları taşıdıkları halde emlak vergisi muafiyetini başlatabilir. Bu şartları taşıyan ve muafiyet imkânından haberi olmayan ev hanımları için 5 yıl geriye kadar emlak vergisi iadesi imkânı sunulur.
Emlak Vergisi Kimlerden Alınır?
Emlak vergisi üzerinde herhangi bir emlak, iş yeri, arsa olan her vatandaştan alınır. Bazı kişilerin emlak vergisi muafiyet hakkı bulunmaktadır. Bu kişiler; şehit yakını, gazi, ev hanımı, gazi, dul veya emekli kişilerdir. Gerekli belgeleri ile birlikte dilekçe gönderen vatandaşlar emlak vergisi ödemekten muaf olabilmektedir.
Emlak Vergisi Muafiyeti İçin Nereye Başvurulur?
Emlak vergisi muafiyeti için öncelikle gayrimenkulün olduğu konumdaki belediyeye başvurulması gerekir. İlgili belediyede Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne yapılan başvurularda müdürlüğe ithafen dilekçe yazılır ve gerekli belgelerin de dilekçe ile verilmesi gerekir.