Kitap Yazmaya Nasıl Başlanır? Kitap Yazma Rehberi

Kitap Yazmaya Nasıl Başlanır

Daha fazla eğitim görmek için abone olun!

Kitap yazmaya başlamak ilk olarak ilgi, bilgi birikimi ve tecrübe istemektedir. Bunlara ek olarak da planlı süreç yönetimi gerekmektedir. Tüm bunları sağladığınızda markalaşmanızı sağlayacak ve sizi daha popüler hale getirebilecek kitabınızı yazabilirsiniz. Etkili bir kitap yazmak için şu tüyolardan faydalanabilirsiniz;

1)Zaman Yönetimi

Kendinize öncelikle şunu sormalısınız; Bütün bir kitabı yazmaya ayıracak zamanım ve zihinsel enerjim var mı? Gündelik hayatınızda yazma işine ayıracak vaktinizin olup olmadığından emin olduktan sonra buna yeteri kadar enerjiniz olup olmadığını da sorgulayın. Zamanınızın bir kısmını ayırarak yapacağınız bu işte istekli olmak kadar sürdürülebilirlik de mühim bir konudur.

2)Kendinizi Geliştirmeye Hazır Mısınız?

Kitap yazmaya başladığınızda pek çok güçlü ve zayıf yönlerinizi fark etme imkanınız olur. Bu güçlü ve zayıf yönlerle yüzleşmeye hazır olduğunuzdan emin olun. Pek çok insan bu noktada eksiklerini fark ederek pes edebilir ancak eksik gördüğünüz yönleri düzeltmeye çalıştığınızda başarı elde edersiniz.

3)Kitaptaki Her Duruma Hakim Olun

Ana karakterlerin, olay örgüsünün, kullanacağınız dilin önceden belirlenmiş olması ve belli bir sisteme oturmuş olması kitap yazmanızı kolaylaştıracaktır. Tüm bu durumlara hakim olmanız kitabınızla ilgili başarı yakalamak konusunda önemlidir. Ne kadar hakimseniz o kadar sürükleyici yazabilirsiniz.

Kitap yazmak için uygulamanız gereken maddeler şu şekildedir:

1)Tutarlı Bir Yazı Alanı Oluşturmak

Güzel bir kitap oluşturmak için öncelikli ihtiyacınız güzel bir alan. Yazı yazacağınız alanı seçerken oraya sürekli gidebileceğinizden ve aynı huzuru yakalayabileceğinizden emin olun. Bu alanın zevki size kalmıştır ama dikkatinizi dağıtmaması gerekir.

2)Kitap Fikrinize Odaklanın

Kitabı yazmaya başlamadan önce kafanızda oluşan taslağı güzel bir ana fikre oturtun. Kitabım hangi konuyla ilgili? Beni bu fikre iten neydi? Kimler kitabı okumak isteyecek? Bu soruları kendinize sorarak durum değerlendirmesi yapabilirsiniz.

3)Yeterli Araştırmaları Yapın

Kitabınızın konusu ve hatta gerekirse karakterleriyle ilgili bolca araştırma yapın. Kavramlara hakim olmak anlatmak istediğiniz duyguları daha net ifade etmenizi sağlayacaktır. Araştırma yaparak ve hazırlanarak yazmak sizi profesyonelleştirecektir.

4)Yazmaya Başlayın Ve Bunu Rutin Haline Getirin

Yazıdan ve olaylardan kopmamak adına belli bir düzen oturtarak sık sık yazmaya özen gösterin. Hedeflenen günlük kelime sayıları motivasyonunuzu arttırmaya yardımcı olabilir. Erteleme hatasına düşerseniz yaptığınız işten soğuyabilirsiniz.

5)Gözden Geçirin Ve Düzenleyin

Yazdıkça önceki yazılanlar unutulabilir veya yoğunluktan dolayı yanlış yazımlar olabilir. Bu nedenle arada gözden geçirmek de ve düzenlemeler yapmak ilerideki işinizi kolaylaştıracaktır. Yeterli düzenlemelerin ardından daha rahat yazı yazmaya devam edebilirisiniz.

6)Kitabınızı Yayınlayın

Tüm bu aşamaları başarıyla tamamlayıp gerekli düzenlemeleri yaptıysanız kitabınızı yayınlayabilirsiniz. Bekletilmiş bir kitap size küsecektir bu yüzden gerekli tüm işlemler yapıldıysa yayınlamaktan çekinmeyin.

Kitap Girişi Nasıl Yazılır?

Kitap girişi, kitabın konusu hakkında bilgiler vermeli ve karakterleri tanıtmalıdır. Girişi yazarken okuyucunun kitapla ilk buluşması olduğu unutulmamalı ve detaylar verilmelidir. Yer ve zaman tam anlamıyla belirtilmeli eğer belirtilmeyecekse de bu durum gerekli cümlelerle okuyucuya aktarılmalıdır. Kitap, kimin gözünden anlatılıyor, hangi dönem yazılmış, türü nedir gibi sorulara yanıt vermelidir.

Kitap Yazmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Kitap yazmak için gerekenler şu şekildedir:

  • Kendinize Güvenin: Kitap yazmak için önce kendinize inanmalısınız, ürkekçe yazılmış ifadelerdense özgüvenli ve istediği mesajı veren ifadeler okuyucuların da dikkatini çekecektir.
  • Yeterli Zaman ve Emek: Kitap yazmaya belli bir zaman ayırmalı ve isteyerek yapmalısınız. Verdiğiniz emeğin sonucunda kitabınız daha anlamlı olacaktır.
  • Gerekli Materyal: Kitap yazmak için deftere, programlara ihtiyaç duyabilirsiniz. Gerekli materyalleri sağladığınızda işinizi daha kolay yapabilirsiniz ve verimliliğiniz artar. 
  • Hedef Belirleyin Ve Taslak Oluşturun: Hedef belirlemeniz işinizin daha sistematik gitmesini sağlayacaktır. Bunun dışında konuları ve ana karakterleri belirlediğiniz bir taslak oluşturmak size yön verecektir.
  • Doğru Yayınevi: Kitabınızı yazdınız, gerekli aşamalardan geçirdiniz ancak maddi imkanınıza uygun ya da fikirlerinize uygun bir yayınevi bulamadınız. Bu durum sizi yazdığınız kitaptan soğutabileceği gibi yazmadan da soğutabilir. Bu yüzden öncesinde bütçenize ve fikirlerinize uygun bir yayınevi ile anlaşın.

Bir Kitap Kaç Liraya Basılır?

Bir kitap, roman, öykü ya da deneme türündeyse yayınevleri arasında farklılık göstermekle birlikte 3000-9000 TL aralığında basılmaktadır. Akademik bir kitap ise 3000-10.500 TL aralığında basılmaktadır. Bu sayı çift kapaklı ya da renkli olma durumlarına göre 25.000 TL gibi bir fiyatı bulmaktadır. Bu fiyatlar 1000 adet basıma göre verilen değerlerdir.

Kitabın İlk Sayfasında Ne Olur?

Kitabın ilk sayfasında, yazar ya da yazarların ismi, soy ismi ve kısa özgeçmişleri yer alır. Bunun dışında yayınevinin adı ve basım sayısı yer alır. Buna ek olarak kitabın kapsamı veya içindekiler listesi de yer alabilir.

Okumadan Yazar Olunur Mu?

Okumadan yazar olmak mümkündür ancak dar bir kelime dağarcığı ile kendinizi ifade etmeniz zor olacaktır. Okumadan yazmaya çalışmak anlatmak istediklerimizi tam anlatamamamıza yol açabilir ve bu da profesyonel durmaz. Mümkün olduğunca okuyarak daha büyük başarılar elde edebilirisiniz.

Bir Kitap En Az Kaç Sayfa Olmalı?

Bu durum kitabın türüne göre değişse de UNESCO, kitabın kapağı hariç en az 49 sayfa olması gerektiğini belirtmiştir. Türkiye’de ise bu durum alanınıza ve rakiplerinize göre değişkenlik gösterebilmektedir. İnsanların hoşuna gidebileceği bir kitap 96 – 240 sayfa arasındadır.

Bir Kitap Kaç Kelime Olmalı?

Bir kitap 50.000 kelime ile 110.000 kelime aralığında olmalıdır. Bu bir kitabın basıma uygun olması için yayıncılar ve yazar ajansların ortak vermiş olduğu bir karardır.

Kitap Yazmak İçin Konu Fikirleri

  • Aşk: Asırlara konu olan bir konu olan aşkın son kullanma tarihi insan ırkı yok olmadığı sürece bitmeyecektir. Yaşadığınız bir aşk hikayesini ya da şahit olduğunuz bir aşk hikayesini kitap haline getirebilirsiniz.
  • Bilim-Kurgu: Bu konu da doğrudan hayal gücüyle bağlantılıdır. Her insanın kendine özgü düşünceleri ve hayalleri vardır. Bunu bilim-kurgu yoluyla ifade edebilirisiniz.
  • Tarihi Olay: Günümüzde hala araştırılan bir olayı ele alarak araştırmalar yapabilirsiniz. Kitabınız bu konuda iyi bir literatür kaynağı olabilir.
  • Popüler Konular: Popüler şarkılar, kitaplar ya da gruplar hakkında yapılan araştırmalar neticesinde yazılmış bir kitap ilgi çekici olabilir ve hızlı bir şekilde kitle toplayabilir.
  • Dram: Hüzünlü şarkılar, kitaplar belki çok çabuk popüler olmaz ancak insanların yalnız kalmak istediklerinde uğrayabilecekleri bir durak olurlar. Kitabınız pek çok insana durak olabilir.
  • İş – Girişim Tecrübeleri: Yaşadığınız girişim ve iş tecrübelerini okuyuculara aktarabilirsiniz. Başarınız var ise satılma oranı daha yüksek olacaktır.

ÜLKÜ HÜR HAKKINDA

Ülkü Hür henüz ilkokul öğrencisi iken okuduğu kitaplar ve yağ tenekelerine ektiği reyhanları satarak başladığı girişimcilik serüvenine, 2017 yılında kurduğu Türkiye’nin en büyük dijital girişim platformu ve kadın oluşumu ‘Girişimci Kadınlar Grubu’ ile devam ediyor. Ülkü Hür, binlerce kadının markasını oluşturması, işini geliştirmesi ve hedefine ulaşması için verdiği eğitimler, seminerler ve atölyeler ile kadınların girişimcilik hayallerini gerçekleştirmesine öncülük ediyor

Bu makaleler de ilginizi çekebilir

Mail Bültenimize Kaydolun Ücretsiz Bonuslardan Haberdar Olun!

Online kurslarımızda güncellemeye gidildiğinden canlı yayın tarihlerimiz henüz belirlenmemiştir. Eğitimlerimizi ve canlı yayın tarihlerimizi anında öğrenmek için mail bültenimize kaydolun.

Ülkü Hür Kimdir?

Ülkü Hür henüz ilkokul öğrencisi iken okuduğu kitaplar ve yağ tenekelerine ektiği reyhanları satarak başladığı girişimcilik serüvenine, 2017 yılında kurduğu Türkiye’nin en büyük dijital girişim platformu ve kadın oluşumu ‘Girişimci Kadınlar Grubu’ ile devam ediyor. Ülkü Hür, binlerce kadının markasını oluşturması, işini geliştirmesi ve hedefine ulaşması için verdiği eğitimler, seminerler ve atölyeler ile kadınların girişimcilik hayallerini gerçekleştirmesine öncülük ediyor.

Ülkü Hür, kadınların girişimcilik yoluyla güçlenmesi, iş dünyasında temsil edilmeleri ve kadın girişimciliğinin ve ekosistemin gelişmesi için sürdürdüğü çalışmalarla kadınların hayatlarına dokunmaya devam ediyor.

Fotoğraf çekmeyi, gezip keşfetmeyi ve fikir üretip, uygulamayı çok seven Ülkü Hür evli ve bir kız çocuğu annesidir.

Girişimci Kadınlar Grubu kurucusu Ülkü Hür, verdiği eğitimlerin yanısıra Girişimci Kadınlar Akademisinin de kurucusudur. Ülkü Hür Girişimci Kadınlar Grubunun sesi olarak birçok etkinlikte konuşmacı olarak yer almaktadır.