Kuru cilt, birçok etkene bağlı olarak görülen ve insanlarda olumsuz sonuçlar doğuran bir problemdir. Kuru ciltler hakkında detaylara sahip olmak, kendinizi keşfetmenizi ve buna bağlı olarak da adımlar atmanızı sağlayacaktır. Bu yazımızda kuru cilt tipleri hakkında öğrenmeniz gereken bilgileri listeledik;
1.Cildin Kurumasının İki Ana Nedeni Vardır: Genetik ve Çevresel Faktörler
Cilt kuruluğu her insanda görülebilen bir sorundur. Bu sorunun ise iki kaynağı vardır. Atalarımızdan aldığımız genetik miraslar ve çevresel faktörler. Çevresel faktörleri düzenleyerek kurumayı engelleyebilirsiniz.
Genetik mirastan geçen cilt kuruluğu ise sürekli ve düzenli nemlendirme ile idare edilebilir. Cildinizin kuruma nedenini tespit etmeniz cilt bakımında atacağınız adımlar için temel teşkil eder.
2.Cildin Kurumasına Sebep Olan Çevresel Faktörler
Cildin kurumasına sebep olan çevresel faktörler bilinirse, bu faktörler değerlendirilerek uygun ortamlarda bulunmak mümkün olabilir.
Çevresel faktörler cildimizin birçok farklı yönden etkilendiği faktörlerdir. Cildi korumak için aşağıdaki dış faktörlerden uzak kalınması şarttır. Cildin kurumasına neden olan çevresel faktörler;
• Cildi kurutan cilt bakım gereçleri
• Kaynar suda uzun süre duş almak
• Soğuk ve kuru hava ile cilde nemlendirici sürmeden temas etmek
• Uzun süre kuru ve sıcak havada bulunmak
• Düzensiz cilt bakımı yapmak
• İlaç kullanımı
• Kirli havaya uzun süre temas etmek
• Yaşlanma
3.Bakımsız Bırakılan Kuru Cilt Kırışır
Kuru cilt doğrudan kırışıklığa neden olmasa da bakımsız kaldığında erkenden kırışmanın kaçınılmaz olduğu bir gerçek. Kuru ciltler için doğru bakım yapılmadığı takdirde gerilen ve nemini kaybeden cilt kırışmaya elverişli hale gelir. Bu da ciltteki kuruluk kaynaklı ortaya çıkacak erken kırışıklıkların da habercisi olarak değerlendirilir.
4.Düzenli Bakım Yapılmayan Kuru Cilt Tipi Çok Daha Erken Yaşlanır
Kuru ciltler yağlı ciltlere oranla daha erken yaşlanıyor. Kırışmaya daha müsait olmasının yanı sıra sürekli soyulan ve incelen deri tabakası da yaşlanmanın sebepleri arasında görülüyor.
Düzenli olarak bakımı yapılmayan kuru ciltler sürekli dökülür. Döküntü ve kırışıklıklar ise cilt yaşlanmasına kapı aralıyor.
5.Kuru Cilt Bakımında Mutlaka Peeling Yapılmalıdır
Peeling kurumaya bağlı olarak dökülen cildin eski cilt tabakasından kurtulmasını sağlayan en önemli yardımcıdır. Etkili ve yağ içeren bir peeling ile kuru cilt tabakasının dökülen üst yüzeyinden kolayca kurtulabilirsiniz.
Kuru ciltlerin peeling sürecinde fazla baskıdan uzak kalması gerekir. peeling yumuşak hareketler ile dairesel bir şekilde yapılmalıdır. Cildi yaşlandıracak şekilde yer çekimine doğru yapılmamalıdır. Her zaman yer çekiminin tersine yukarı da ivme ile gerçekleştirilmelidir. Bu noktada laktik asitten faydalanılabilir.
6.Kuru Cilt Nemlendirmede Yağ Bazlı Nemlendiriciler Tercih Edilmelidir
Yağ bazlı nemlendiriciler ihtiyacı olan nemi cilde sağlayan nemlendiricilerdir. Cildin ihtiyaç duyduğu nemi hem içerden hem de dışardan alması gerekir. Cildin nemlendirilmesi sürecinde günlük bol su alımı da önemlidir.
Nemlendiricileri genelde iki ana kategoriye ayırırız. Bunlar; su bazlı ve yağ bazlı nemlendiricilerdir. Yağ bazlı nemlendiricileri su bazlı nemlendiricilerden ayıran en önemli husus ise cildin nem ihtiyacını doğal yağlardan elde ediyor olmasıdır. Başlıca yağ bazlı nemlendiriciler içerisinde bulunan maddeler;
• Hiyalüronik asit
• Leisitin
• Sorbitol
• Doğal yağlar
• Propilen glikol
Doğal yağlardan elde edilen yağ bazlı nemlendiriciler hem cildin koruyucu bariyerini güçlendirirken hem de su yani nem çekerler.
7.Cildin Kuruyarak Dökülmesini Önlemek İçin Düzenli Nemlendirme Şart
Düzenli cilt bakımı ve nemlendirme kuru ciltler için şart olan bakım unsurlarıdır. Cildi nem çeken nemlendiriciler ile nemlendirmeli ve cilt bariyerinin güçlenmesi sağlanmalıdır. Cildinizde kullandığınız nemlendiriciler ne kadar iyi olursa olsun düzen kaçtığında kuruma tekrar başlayabilir.
Cilt kuruması bakım bırakıldığı anda tekrar hortlayabilen illet bir sorundur. Cildinizdeki kuruma probleminin kaynağı genetik faktörlerse bundan kurtulmak yerine bununla uyumlu bir şekilde yaşamayı ve düzenli bakım yapmayı öğrenmeniz gerekebilir.
Kuru Cildin Özellikleri Nelerdir?
Kuru cildin özellikleri arasında en çok dikkat çeken onun hassaslığıdır. Kuru bir cilde bakmak yağlı bir cilde bakmaktan çok daha zordur. Kuru cilde sahipseniz aşağıdaki özelliklerin büyük bir çoğunluğuna sahipsiniz demektir. Başlıca kuru cilt özellikleri;
• Sürekli sertleşen cilt derisi
• Ciltte kızarıklık ve kaşıntı
• Pürüzlü ve çatlamaya müsait bir cilt yüzeyi
• Pul pul dökülmeler
• Ciltte tahriş görüntüsü oluşması
• Ciltte gerginlik hissi ve ilerleyen süreçte soyulmalar
Kırışık benzeri görüntüye sahip ince çatlaklar