Sebum ciltte bulunan yağ bezeleri tarafından salgılanan sıvıya denmektedir. Sebumun amacı ise saçları ve cildi kurumaya karşı korumaktadır. Sebum sayesinde cilt ve saçlar çevresel faktörlere karşı dayanıklı hale gelmektedir. Cildin nem dengesini korumaktadır. Ayrıca sebum; Cildin esnekliğini korur, cildin su kaybını önler, cildi bakteri ve mantar gibi durumlara karşı korur ve cildin sağlıklı olmasına neden olur. Sebum salgısının azalması ya da artması sonucunda kişilerde olumsuz durumlar oluşur. Bu durumlar genellikle kişinin yüzüne, vücudunun belirli bölgelerine ve saç diplerine zarar vererek kişinin cildinde gözle görülebilir sorunlar oluşturur.
Sebum Dengesi Nedir?
Cildin nem dengesini tutmada yararlı olan sebum salgısının da kendi dengesi sağlanmalıdır. Sebum dengesi cildin gereken nemi almasına neden olur. Sebum dengesi bozulursa ciltte ya da saçlarda gözle görülebilir sorunlar oluşur. Sebum dengesi bozulmuş ciltlerde aşırı kuruluk ya da yağlanma söz konusu olur. Sebum dengesini koruyabilmek için sebum kontrolü sağlayan nemlendiriciler ya da bakım ürünlerini kullanabilirsiniz.
Sebum Neden Artar?
Sebumun artmasında pek çok neden bulunmaktadır. Özellikle kişilerin ergenlik döneminde yağbezeleri büyümektedir. Bunun sonucunda ise hormonlar daha aktif bir hale gelerek sebum üretiminde artış görülür. Uzun süre açlık hissi yaşayan kişilerde sebum artışı söz konusu olur. Kişinin stresli olduğu dönemlerde sebum artışı gözlemlenir. Kimyasal sert sabunlar kullanmak sebum artışına neden olur. Kişinin kullandığı bazı ilaçlarda sebumun artmasına neden olabilir.
Sebum Fazlalığı Neden Olur?
Sebumun fazlalığına neden olan en önemli faktör kesinlikle kişinin tükettiği besinlerdir. Sebumun fazlalığına neden olan besinler genel olarak; Ekmek, beyaz pirinç, beyaz un eşliğinde yapılmış tatlılar, mısır şurubu, bal, makarna, şekerli ve gazlı içecekler, akçaağaç şurupları ve kahvaltı gevrekleri sebum arttıran yiyecekler olarak sınıflandırılabilirler. Besin haricinde sebum fazlalığına kişinin yaşı da etken olabilmektedir. 13 ile 20 yaş arasında ergenlik gözlemlenir. Bu dönemde kişilerin yağbezelerinde aktiflik söz konusu olarak sebumun fazlalığı ortaya çıkar.
Sebum Hangi Besinlerde Bulunur?
Sebum bulunan besinler;
• Sıvı tatlandırıcılar (şuruplar,soslar,)
• Kuru yemişler (çoğu kuru yemişte bulunurken, çoğu kuru yemişte bulunmamaktadır.)
• Baharatlı ve acı yiyecekler. (Özellikle cips gibi aşırı baharat ve acı içeren besinler, bar adı altında bulunan kuru yemişler, mısır ve kahvaltılık gevrekleri,)
• Yağlı atıştırmalıklar. (Hamburger, patates kızartması, herhangi bir sebzenin aşırı yağ eşliğinde kızartılması.)
• Beyaz pirinç
• Beyaz unla yapılmış tatlılar, börekler ya da hazır ürünler.
• Kola, gazoz gibi gazlı ve şekerli içecekler
• Ekmek
Sebum Azalırsa Ne Olur?
Ciltte bulunan sebumlar farklı nedenlere bağlı olarak azalabilirler. Sebum kontrolü sağlanmaz ve sebumda azalma görülürse cilt tepkime verir ve iltihaplanma oranları artar. Cilt üzerinde bakterilerin oluşmasına da sebum azlığı neden olur. Sebum azalması sonucunda gözenekler kapanır ve kapanan gözenekler sonucunda ciltte kaşıntı, kızarıklık gibi durumlar söz konusu olur. Sebum azalırsa ciltte yoğun bir kuruluk gözlemlenir. Çatlama ve matlaşma gibi durumlarda ciltte oluşabilir bu ise kişinin daha yaşlı durmasına neden olur. Bu nedenle cildinize iyi bakmalı ve sebum azaltan yiyeceklertüketmemelisiniz.
Sebum Nasıl Artar?
Sebum üretimi vücutta bulunan androjen hormonlarıyla kontrol edilmektedir. Androjen ya da testosteron hormonları bazı dönemlerde farklılık göstererek ciltte sebum artışına neden olur. Bu dönemler ise ergenlik dönemi ve regl dönemler gibi dönemlerdir. Dönemler haricinde sebum artışına neden olan diğer faktörlerden biri ise besinlerdir. Yağlı, aşırı baharatlı ve asitli besinler tüketmek sebumun artışına neden olur. Sebum artışında duygularda neden olur. Kişinin kendisini aşırı mutsuz hissetmesi durumunda ya da strese girmesi durumunda hormonlar aktif bir hale gelmektedir. Bunun sonucunda ise sebum salgısı salgılanarak ciltte sebum fazlalığına neden olur. Antidepresan ya da farklı nedenlere bağlı olarak kullanılan herhangi bir ilaç sebum dengesinin bozulmasına ve sebumun artmasına neden olur.
Sebum Saç Döker Mi?
Sebum saçta ve ciltte bulunan ve kişinin salgıladığı sıvılardan biridir. Çoğu zaman sebum saç dökebilmektedir. Saç derisinde bulunan yağ bezlerinden salgılanan sebum saçın nem dengesini korumaktadır. Ancak Sebum gerektiğinden az ya da gerektiğinden fazla üretilirse saçta kırılmalar ve dökülmeler söz konusu olabilir. Bu nedenle kişinin sebum fazlalığı sorunu varsa stres, yağlı besinler gibi faktörlerden uzak durmalıdır. Sebum azlığı görülen kişilerin sebum dengeleyici ürünler kullanması gerekmektedir. Aksi halde saç dökme problemleri oluşabilmektedir.
Sebum Sivilce Yapar Mı?
Sebum cildimizdeki yağ bezleri tarafından salgılanan salgıya denir. Sebum ciltte bulunarak gerekli nem ihtiyacını karşılar. Ancak fazla yüzde sebum birikmesi sonucunda ya da sebumun artışı nedeniyle ciltte sivilceler oluşabilir. Bu sivilceler genellikle kapalı şekilde oluşurlar. Ayrıca sebumun az salgılanması sonucunda ciltte iltihaplanma ve bu iltihaplanma sonucunda kronik sivilceler ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle sebum dengenizi korumanız gerekmektedir. Sebum dengesi korunulmadığı takdirde sivilce ve daha ileri cilt sorunlarına neden olur.