Udemy’in kurucusu Eren Bali, 1984 yılında Malatya’da doğdu ve Malatya’nın bir köyü olan Durulova’nın sadece tek dersliği bulunan ilkokulunda okudu. İlkokul eğitimi sonrası fen lisesi kazanarak başarısını geliştirdi ve Uluslararası Matematik Olimpiyatları’nda derece yaparak birçok uluslararası okulun dikkatini çekmeyi başardı. Udemy kurucusu olan Bali’nin hayatında dönüm noktalarından en önemlisi ODTÜ’yü kazandıktan sonra bilgisayar ve internetle tanışması oldu. ODTÜ’de bilgisayar mühendisliği okurken arkadaşı Oktay Çağlar ile ilk girişimcilik çalışmalarına başladı ve ilk projelerinden birisi olan guncelbasin.com sitesinin başarısız olması ile dünya çapında ses getiren Udemy’nin temellerini attı.
Udemy Başarı Hikayesi
Udemy kuruluş hikayesi incelendiğinde bir girişimcilik fikrinin nasıl büyüyerek ses getirilebildiği görülmektedir. Udemy Eren Bali ile birlikte büyüdü ve bu nedenle girişimin esas başarısının kaynağı Bali’dir. Bali üniversiteyi kazandıktan sonra tatile gitmek yerine parasını biriktirip aldığı bilgisayar ile internetin derin dünyası ile tanıştı. ODTÜ’de geçirdiği yıllarda girişimcilik ruhunu keşfetti ve ilk olarak müzik dinleme uygulaması geliştirdi. Bu uygulamadan sonra Eren Bari girişimcilik hikayesi yolculuğuna devam etti ve emlak uygulamasının modellemelerini geliştirdiği bir program yaptı.
Udemy başarı hikayesi de esasında bu girişimlerin zirve noktaya ulaşması ile uygulamaya geçti. Uzun yıllardır arkadaşı olan Oktay Çağlar ile bir yüz yüze seminer dönemi yaşadıktan sonra yurtdışından akademisyen getirmenin hem zaman hem para kaybı olduğunu düşündü. Bu nedenle de akademisyenlerin online olarak bağlanabileceği ve eğitim verebilecekleri bir sistem kurmak istediğini fark etti. Udemy’nin de tam olarak çıkış noktası burası oldu ve esas amaç hayatı kolaylaştırmak ve eğitim eşitliğini sağlayarak canlı dersleri herkese ulaştırmaktı.
Eren Bali uygulamayı geliştirmeye çalıştığı dönemde istediği verimi alamadı ve Türkiye’de yeterince eğitmen bulamadığı düşüncesi ile Amerika’ya Silikon Vadisi’ne açıldı. Bali SpeedDate isimli şirket için çalışmaya başlayarak fikrini geliştirdi ve girişimciliğinin nasıl geliştirilebileceğini bu şirkette öğrendi. Bu şirkette çalışması Udemy’nin esas kuruluşu için ilk ana adımlardan oldu ve birçok yatırımcıdan ret kararı alsa da pes etmeden ilk yatırımlarını aldı. 2011 yılında aldıkları bu yatırımlar ile Udemy ilerlemeye başladı ve hızlıca büyüyerek online eğitim sektöründe öne çıktı.
Eren Bali hayatı kısaca incelendiğinde tüm bu başarı hikayesinin onun küçüklük zamanlarından beri gelen girişimci ruhu ile doğrudan bağlantısı görülmektedir. Projesini geliştirirken hiç pes etmeyip hatta İlk eğitmenlerini ve kullanıcılarını kendi belirledi ve bu ilk büyümesi oldu. Zamanla ilerleyen platform hala birçok yatırım almaya devam ediyor ve her ne kadar zamanında 57 yatırımcıdan ret alsa da Eren Bali Silikon Vadisi’ndeki milyar dolarlık ilk Türk şirketi olmayı başardı.
Udemy Kim Kurdu?
Udemy hikayesi başlı başına Eren Bali’nin hikayesidir. Eren Bali’nin fikri olan bu site aynı zamanda Oktay Çağlar ve Gagan Biyani tarafından da desteklenerek geliştirildi. Üçünün çabaları sayesinde Udemy dünyaya eğitim veren Türk bir şirket olarak tarihe geçti.
Udemy Ne Zaman Kuruldu?
Udemy başarı hikayesi Eren Bali’nin hayat hikayesinde çok erken yıllardaki girişimcilik yıllarına dayansa da resmi olarak Udemy kuruluş tarihi 20 Ocak 2010’dur. Zaman içerisinde hem kullanıcılarını hem de eğitmenlerini arttıran Udemy yatırımcılarını arttırarak büyümeye ve gelişmeye devam etmektedir.
Udemy Açılımı Nedir?
Udemy’nin açılımı platformun sloganı da olan “Academy of you” cümlesinden gelmektedir. Udemy başarı hikayesi, bireylerin her yerde ve her zaman eğitime ulaşmalarını isteyen Eren Bali bu anlamlı sloganı ile bütünleşmiştir.
Udemy Değeri Nedir?
Udemy, 2021 yılında halka arz ile 3.7 milyar dolar değerlemeye ulaştı ve Udemy’nin hisseleri şu anda 27.74 dolar ila 26.01 dolar aralığında işlem görmektedir. Özellikle Covid-19 salgını ile birlikte oluşan online eğitim süreci ile şirket daha da ön plana çıkarak değerlenmiştir.
İlginizi Çekebilir: Trendyol Başarı Hikayesi